27. tammikuuta 2014

Nojatuolihaaveita...


1. Egg (Arne Jacobsen), 2. Papa Bear (Hans J. Wegner), 3. Womb (Eero Saarinen), 4. Lounge Chair & Ottoman ( Charles and Ray Eames)Kodin sisustamisessa ehkä hauskinta on pitkäaikaiset haavet, jotka ehkä joskus tulevaisuudessa voivat toteutua. Mielestäni yksi kodin tärkeimpiä hankintoja (jopa sohvaakin tärkeämpi) on nojatuoli. Ja sen täytyy olla mukava istua. Meillä on tällä hetkellä olohuoneessa jättikokoinen vaalea nojatuoli Askosta. Kolme lasta, kiinteä verhoilu. Voin kertoa, että ei toimi. Silti täytyy myöntää, että hakeudun kuitenkin useimmiten tähän, kaiken maailman eritteiden peitossa olevaan nojatuoliin...


Olen kuitenkin päättänyt, että muuton koittaessa tämä kyseinen nojatuoli ei seuraa mukanamme. Olenkin valinnut tähän neljä pitkäaikaista suosikki nojatuoliani, jotka ovat sekä ulkonäöllään että istuinmukavuudellaan vakuuttaneet minut. 


1. Egg

Munatuolina meille kaikille tuttu nojatuoli on tanskalaisen Arne Jacobsenin vuonna 1957 (-1958) suunnittelma. Legendaarinen tuoli on alunperin suunniteltu kööpenhaminalaisen SAS Royal hotellin vastaanottoaulaan. Tämän nojatuolin ottaisin juurikin konjakin värisellä nahalla. Rahi lisää tässä tuolissa huomattavasti istuinmukavuutta.


2. Papa Bear

Tämäkin nojatuoli on tanskalaista käsialaa ja sen on suunnitellut Hans J. Wegner vuonna 1951. Tuoli on näyttää ikään kuin nallekarhu odottaisi istujaa tassut ojossa syliinsä:) Muistan testanneeni tätä ainakin Tukholman NK:ssa. Kerrassaan ihastuttava!


3. Womb

Suomalaissyntyinen Eero Saarinen on vuonna 1946 (-1948) suunnitellut Womb- nojatuolin ja voin rehellisesti sanoa, että se on varmaankin paras nojatuoli, jossa olen ikinä istunut. Tuolia voi käydä testaamassa ainakin Helsingin Artekissa. Tähän nojatuoliin on saatavilla myös rahi.


4. Lounge Chair 

Tämä nojatuoli on tullut monelle tutuksi Frasier-sarjasta, jossa tuoli komeilee Frasierin ja hänen isänsä asunnossa. Isä kuitenkin valitsi sen sijaan aina vanhan kuluneen nojatuolinsa:) Tuolin on suunnitellut amerikkalainen pariskunta Charles ja Ray Eames vuonna 1956 ja inspiraationsa he ovat saaneet mm. vanhasta, jo mukavaksi muotoutuneesta baseball räpylästä.Vuosisadan puolivälissä on kyllä suunniteltu paljon upeita huonekaluja, nämä mukaan lukien. Alkuperöiset klassikot ovat suosittuja keräilijöiden keskuudessa ja jos sattuisi löytämään jonkun näistä niin pitäisin sitä hyvänä sijoituksena. Toki kelpuutan näistä minkä tahansa myös uudistuotantona;)Jatkan haaveilua...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti